vidím smysl

Jaký byl letošní Marketing Festival v Brně

3.11.2014 | Články

Poznámka: tento článek v revidované podobě vyšel 3. 11. 2014 na webu Marketing Sales Media.

Druhý ročník MKTF proběhl a před pořadateli stála nelehká výzva. Podaří se jim potvrdit, nebo dokonce překonat úspěch z loňského roku? Pojďme hledat odpověď s loňským přednášejícím.

Avinash Kaushik - Marketing Festival 2014

Avinash Kaushik – Marketing Festival 2014

Program 2.0

Oproti loňskému překryvu programu konference letos začal de facto o den dřív a to rovnou dvaceti tři hodiny trvajícími workshopy rozdělenými do dvou bloků. Minimálně polovina mne zaujala, ale jelikož jsem sám jeden vedl, mohl jsem se zúčastnit jen jednoho z nich. Američan Russel Savage nás v něm provedl celým procesem konstrukce a programování Google AdWords skriptu. Velmi technický workshop s přehledem zvládali snad jen tři programátoři zběhlí v Javascriptu. Přesto byl přínosný a podobně jako Russelova nedělní přednáška inspirující pro všechny PPC optimalizátory bojující s rutinními úkony.

Ohlasy od kolegů účastnících se ostatních workshopů byly vesměs pozitivní, i když jsem slyšel i postesknutí nad silně nenaplněnými očekáváními. Kolik ale v Česku znáte konferencí, na kterých se sami přednášející v mezičase chodí do lavic učit od jiných přednášejících? Rozhodně jich není dost.

Ani ne půl roku po nástupu na pozici Head of Performance v Google byl David Špinar pasován do role moderátora. Byť jsem si zpočátku musel zvyknout na přesah síly jeho osobnosti do diskuze s hosty, nakonec se myslím role ujal velice dobře. Jeho znalost spletitého prostředí online marketingu se prokázala být velmi přínosnou a podařilo se mu provést publikum dvěma dny nepřetržitých přednášek s rázností i humorem.

Osobně mám dojem, že se letošní přednášky nesly méně v duchu konkrétních měřitelných prodejů a více ve filozofičtější rovině poznávání uživatelů a jejich chování. To však neznamená, že by o technické přednášky byla nouze. Dokonce byly někdy tak odborné, že museli být zástupci jen jednoho ze tří pilířů (pro účel tohoto článku si je dovolím zjednodušit na: webová analytika, SEO a PPC) nutně často ztraceni. Nemluvě pak o těch, kteří chtěli v online marketingu jen nabrat novou inspiraci a vzdělat se spíše povrchně. Ředitel festivalu Jindřich Fáborský však na odbornosti staví a považuje ji za základní kritérium celého Marketing Festivalu. Možná by jen mohl příště lístky prodávat s varovným označením „newbie brain hazard“.

Takový je pohled z pozice prezentujících - Marketing Festival 2014

Takový je pohled z pozice prezentujících – Marketing Festival 2014

Nejvíc zaujali…

Kdo se těšil na Google Analytics evangelistu Avinashe Kaushika, kterého pořadatelé trefně pojmenovali analytickou superstar, nemohl odejít zklamaný. Zcela jistě nejdražší přednášející dostál své pověsti a v živelné prezentaci dokázal nejen zaujmout a inspirovat, ale dokonce předvést celý svůj nový koncept See Think Do Care, který kdosi v publiku trefně srovnal s AIDA. Od ní se údajně liší hlavně v „digital-age readiness“. Avinash omámil také skutečností, že měl prezentaci připravenou na desítkách příkladů českých webů, nebo ochotou rozprávět, vyfotit se a dokonce svou oblíbenou čokoládou obdarovat malý zástup real-life followerů.

Dr. Peter Meyers z amerického MOZu zas do Česka přinesl data z monitoringu SERPs (stránka s výsledky vyhledávání) českého Google. Byl dokonce natolik důsledný, že si pro část výzkumu pronajal českou IP adresu a testoval podoby SERP za čtyřech různých podmínek. Ukázal mimo jiné, že jen asi 20% vyhledávacích dotazů na českém Google nezobrazuje nějakou formu rozšíření (tedy jen 10 „modrých odkazů“). Poukázal také na velkou výhodu českého SEO, které je oproti Americkým firmám dál od velkých změn a má čas se na ně připravit, nebo se jich často ani nedočká.

Velkým překvapením pro mě ale byly přednášky českých odborníků. Online marketingovou branží už také prosákl trend zábavných až teatrálních výstupů a kdo někdy před obecenstvem na podiu stál, ví, že v sobě musíte překonat hodně osobních i společností vyvoalných bariér. Proto smekám před projevem Jana Řezáče a hlavně Filipa Podstavce. Narazit na jejich výstup na TED.com by Vás nepřekvapilo. Podstavec přitom přinesl tak promyšlenou (a hlavně evidentně tvrdě vypracovanou) prezentaci nástroje, který vyvinul, že není pochyb, že o něm a jeho firmě Get Found ještě uslyšíme.

Ostatně s technologickým pokrokem nebyl na podiu sám. Karel Tlusťák ze společnosti ROI Hunter se pokusil představením svého nástroje o rozboření mýtu, že „přes Facebook nejde efektivně prodávat“. V mnohých v obecenstvu jistě zasel semínko zájmu, které neskončí jen u úvah.

Jiří Malý, bývalý výkonný ředitel Neo@Ogilvy Prague, přinesl velmi detailní přehled o tom, co se vlastně skrývá pod zkratkou „RTB“ a jaká čísla a vzorce s ní souvisí. Paradoxně čím víc jsou tyto znalosti nezbytnou výbavou každého online media plannera, tím víc byla tato prezentace ojedinělá a je dobře, že zazněla před tak velkým publikem.

Velice dobrou úroveň měly i případové studie, které byly většinou lokální a jejichž výsledky jistě vyvolaly nejedno překvapením zvednuté obočí.

Organizační tým v popředí s Jindrou Fáborským a Davidem Špinarem - Marketing Festival 2014

Organizační tým v popředí s Jindrou Fáborským a Davidem Špinarem – Marketing Festival 2014

Splnění očekávání

Euforie z prvního ročníku Marketing Festivalu byla jedinečná a to zopakovat nejde. Dočkali jsme se nadstandardně dobře zorganizované konference, která dostála svému jménu. Dostupnost wi-fi se zlepšila, byť fungovala jen asi v 70% případů, kdy jsem ji potřeboval. Program nebyl vždy po ruce a bez internetu zobrazit nešel. Jídlo, které si z loňského roku skoro nepamatuji, bylo letos dobré a bylo ho tolik, že fronty nikdy nebyly dlouhé a tak kromě cigaretové pauzy účastníci neměli důvod prostory Janáčkova divadla opouštět a mohli se tak věnovat networkingu.

Novinkou letošního ročníku byl také zpravodajský web (news.marketingfestival.cz) festivalu, na který jsou pořadatelé zjevně pyšní, byť myslím slouží více SEO samotného festivalu, než jako zdroj hodnotných informací pro účastníky.

Týmu Fáborského se to zkrátka opět povedlo a je vidět, že neusíná na vavřínech (jestli posledních pár dnů usínal vůbec). Na akci takového rozsahu a kvality můžeme být jen hrdí a i kdyby se jí nepodařilo překonat se, doufejme, že z ničeho nesleví ani v příštích letech.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Více článků: